top of page

De Paardekracht van Paardebloem


Paardebloem - Taraxacum officinale - Dandelion

Als duizend sterren aan de hemel schijnt de paardenbloem in het voorjaar op de groene velden op de groene grasgrond.

De eerste bezoekers kijken er naar uit om tussen de felgele bloemblaadjes in te duiken die het stuifmeel uit de bloemen zuigen. Een van de eerste goede bloemen voor de bijen om te overleven.

Voor de bijen die met uitsterven worden bedreigd is het belangrijk om deze plant te laten staan. Veel mensen zien de paardenbloem nog steeds als een onkruid. Sommige gaan de paardebloem zelfs met brander of hakbijl te lijf en denken dat ze zo uitroeien.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de paardenbloem met hun diepe wortels ook andere planten helpt. Als je ineens veel paardebloemen In je tuin hebt, betekent het vaak dat je grond te verdicht is.

De paardebloemen helpt ons ook met onze gezondheid! Hij bevat meer antioxidanten en vitamines dan de meeste groenten in je tuin. Paardebloemgroenten zijn echt een super bron van vitamine A, C en K en bevatten verschillende mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en kalium. De plant past dus perfect in een voorjaarsdetox.

Alle delen van de plant kunnen gebruikt worden. De bloemen vormen samen met appel een mooie compote.

Paardebloembladeren eten in een salade of ze gebruiken als spinazie in Turkse Borek, of het drinken van paardenbloemwortel "koffie" is allemaal een ontgifting voor onze lever en bevordert gezonde bacteriën in onze darmen.

Van de dichte knoppen maak ik zelf vaak kappertjes.

Ze zijn lekker in salades, in pasta's of op pizza. Wel even een nonnenwerkje zo op je knietjes in het gras met je neus naar beneden, maar des te meer waardeer ik het als ik ze een aantal weken later in mijn mond stop. Ik woon zelf in de stad en heb een volkstuin. Als ik geen tijd heb om de stad uit te gaan om een heel veldje paardebloem tegen te komen, dan ga ik bij mijn medetuinierders langs en haal ik de bloemknopjes daar op.

In Turkije heb ik geleerd hoe het blad te gebruiken is in Borek.

PAARDEBLOEMKAPPERTJES :

benodigdheden

1 klein potje met dekseltje (liefst geen metalen deksel) .

1 potje gevuld Paardebloemknopjes die nog rond zijn (dus niet de dichte in de avond)

Appel azijn

Eventueel inmaak kruiden.

Pluk de nog dichte ronde knopjes van de Paardebloemen. Vul het potje helemaal tot de rand. Eenmaal thuis, leg je de kopjes helemaal onder in zeezout. Dit laat je staan tot de volgende ochtend. Vervolgens haal je de knoppen uit het zout en stop je deze weer terug in het potje. Overgiet met appelazijn. Laat een week of 2 staan en je hebt je eigen paardebloemkappertjes. Je kunt eventueel nog extra smaken in het potje creëren door er bijvoorbeeld knoflook, peperkorrels, mosterdzaad en laurier bij te doen.

TURKSE WILDE BOREK

Ingredienten

1 middelgrote ui, klein gesneden

450 g paardebloemblad, grof gehakt

2 kopjes soya of havermelk

1 eetlepel citroensap

¼ kopje edelgistvlokken

½ theelepel zeezout

1 flinke snuf zwart zout (als je die hebt)

zwarte peper, naar smaak

3 eetlepels extra vergine olijfolie

200 gram fijngemalen in water gewelde amandelen

¼ kopje gehakte peterselie

1 pond (450 g) pakket filodeegdeeg (28 vellen in totaal)

geroosterde sesamzaadjes en nigellazaadjes om bovenop te strooien

Fruit de ui met wat olijfolie op hoog vuur in een grote koekenpan. Na een paar minuten worden de uien zachter en doorschijnend. Voeg het Paardebloemblad toe, ¼ theelepel zout en kook nog 5-7 minuten tot alle Paardebloem verwelkt en de vloeistof afscheidt. Tap na 5-7 minuten het overtollige vocht uit de Paardebloem en zet de pan opzij om af te koelen.

Combineer in een middelgrote kom plantaardige melk, citroen, voedingsgist, zout, zwart zout, zwarte peper en olijfolie.

Als de Paardebloem is afgekoeld, verkruimel je er de gewelde Amandel prut doorheen, voeg je de peterselie toe en giet je ¼ kopje van dat melkmengsel. Roer het lichtjes om het op te nemen.

Verwarm uw oven voor op 200 ° C en plaats een ovenrek in het midden en een in een lagere positie. Nu ben je klaar om de filobladen op te rollen. Houd ze tijdens het werk onder een vochtige handdoek en verwijder 2 vellen filodeeg tegelijk. Houd het ene vel boven op het andere en kijk met de korte kant (de 12 inch zijde) naar u toe. Verdeel de vulling grofweg in 14 porties (maak je geen zorgen, het hoeft niet exact te zijn) en schep een portie van het mengsel op de filodeeg en verdeel het met je vingers in een lijn. Vouw de vellen over de vulling en rol ze van je af totdat ze allemaal zijn opgerold. Je maakt in totaal 14 rollen.

Breng elke rol bij het maken over in een ronde pan van 30/35cm die is ingevet met een paar theelepels olijfolie. Begin aan de buitenkant en werk je een weg naar binnen, waarbij je de rollen tegen elkaar duwt, totdat je de hele pan hebt gevuld. Probeer de zoomzijde naar beneden te houden. Als u kleinere openingen moet opvullen, snijdt u gewoon een van de rollen op de gewenste maat.

Zodra je die 14 rolletjes goed in de ingevette pan hebt gedaan, giet je de rest van het mengsel van plantaardige melk over de bovenkant van alle rollen. Probeer het hele oppervlak met het mengsel te bedekken. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes en nigellazaadjes en leg de börek op het onderste rooster van de hete oven en bak 20 minuten. Leg de börek daarna op het middelste rek van de oven en bak nog eens 20 minuten of tot hij goudbruin is. Haal uit de oven en laat het 15-20 minuten afkoelen voordat je het serveert.

OPMERKINGEN

Als je geen ronde pan heeft die in de oven kan, kun je deze gemakkelijk in een grote rechthoekige ovenschaal maken. In plaats van een cirkelvormig patroon te maken met de rollen, plaatst ze gewoon stevig naast elkaar.

Voor meer recepten kijk op www.kitswildkitchen.nl onder plant stories


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page